Ciasto piernikowe
Na ciato piernikowe weź:
- 480 g mąki pszennej
- 200 g cukru trzcinowego
- 3 jaja
- 250 ml mleka
- 200 g powideł śliwkowych
- 180 ml neutralnego w smaku oleju, np. rzepakowego
- opakowanie przyprawy do piernika
- 3 łyżki miodu
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
Weź na lukier:
- sok z ½ cytryny
- szklankę cukru pudru
Przygotowanie:
Wbij do miski jaja i dodaj cukier, ubij na puszystą masę. Wlej olej, mleko i miód, dodaj powidła, dobrze wymieszaj. Osobno przesiej mąkę i dobrze wymieszaj z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika. Połącz suche składniki z mokrymi i wyrób ciasto mikserem. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, wylej ciasto. Nagrzej piekarnik do 180°C, piecz piernik przez 45 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie klei się w środku). Wyjmij i ostudź. Zrób lukier: rozgrzej sok z cytryny i w gorącym ucieraj partiami cukier. Polej nim ciasto, na wierzchu możesz przykleić pierniczki z przepisu obok.
TEKST: STANISŁAW GIEŻYŃSKI ZDJĘCIA: Shutterstock