Ciasto piernikowe

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godzina Składnik: Zboża , Owoce , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Na Boże Narodzenie , Deser

Na ciato piernikowe weź:

  • 480 g mąki pszennej
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 3 jaja
  • 250 ml mleka
  • 200 g powideł śliwkowych
  • 180 ml neutralnego w smaku oleju, np. rzepakowego
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • 3 łyżki miodu
  • łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej

Weź na lukier:

  • sok z ½ cytryny
  • szklankę cukru pudru

Przygotowanie:

Wbij do miski jaja i dodaj cukier, ubij na puszystą masę. Wlej olej, mleko i miód, dodaj powidła, dobrze wymieszaj. Osobno przesiej mąkę i dobrze wymieszaj z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika. Połącz suche składniki z mokrymi i wyrób ciasto mikserem. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, wylej ciasto. Nagrzej piekarnik do 180°C, piecz piernik przez 45 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie klei się w środku). Wyjmij i ostudź. Zrób lukier: rozgrzej sok z cytryny i w gorącym ucieraj partiami cukier. Polej nim ciasto, na wierzchu możesz przykleić pierniczki z przepisu obok.

TEKST: STANISŁAW GIEŻYŃSKI ZDJĘCIA: Shutterstock