Ciasto morelowa chmurka
Morele są wprost stworzone do deserów. Wypróbuj lekkie niczym chmurka ciasto z morelami.
Weź na ciasto:
- opakowanie kruchych ciastek;
- opakowanie ciastek czekoladowych;
- 1/4 kostki roztopionego masła;
- 1/4 kilograma moreli.
Na krem:
- opakowanie serka śmietankowego;
- szklanka kremówki;
- 1/3 szklanki cukru.
Dodatkowo:
- płynny miód.
Ciastka czekoladowe pokrusz i wymieszaj z połową masła, to samo zrób z kruchymi ciasteczkami. Dno foremki wyłóż masą czekoladową, a potem jasną i uklep. Piecz 15 minut w 200 st. C. Morele wypestkuj i pokrój na ósemki. Serek utrzyj z cukrem. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno i delikatnie połącz z serkiem. Przełóż krem na ciasteczkowy spód, udekoruj owocami i skrop miodem.
Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdjęcie: Columbus Leth/House of pictures
Stylizacja: Mai Knauer/House of pictures