Ciasto mocno kawowe
Weź:
na ciasto:
•kostkę margaryny
•4 jajka
•szklankę cukru
•łyżkę likieru kawowego
•cukier waniliowy
•1 i ½ szklanki mąki
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•½ tabliczki gorzkiej czekolady
na przełożenie:
•budyń waniliowy
•2 szklanki mleka
•3 łyżki cukru
•kostkę masła
•paczkę herbatników
•½ szklanki likieru kawowego
na polewę:
•szklankę cukru pudru
•2 jajka
•3 łyżki kakao
•2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
•2 łyżki likieru kawowego
•kostkę margaryny (lub 250 ml oleju kokosowego)
Margarynę utrzyj na spienioną masę. Żółtka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i likierem. Dodaj margarynę, mąkę, proszek do pieczenia i ubite białka. Wymieszaj, dodaj drobno połamaną czekoladę i znów zamieszaj. Przelej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w 200°C. Z mleka, cukru i proszku przygotuj budyń. Masło utrzyj mikserem. Stopniowo dodawaj przestudzony budyń. Masę rozprowadź na cieście. Namocz herbatniki w likierze i ułóż na budyniu. W kąpieli wodnej roztop margarynę, dodaj cukier puder wymieszany z kakao i kawą, połącz z jajkami i likierem kawowym. Rozsmaruj masę na warstwie herbatników.
Fotografia: Stockfood/Free