Ciasto migdałowe z winogronami

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 40 minut Składnik: Owoce , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser


Weź:
•pół szklanki mąki pszennej
•¾ szklanki cukru
•szczyptę soli
•szczyptę proszku do pieczenia
•3 torebki mielonych migdałów
•kostkę miękkiego masła
•4 jajka
•pomarańczę
•cukier puder do dekoracji
•ładną kiść winogron

Przesiej mąkę, wymieszaj z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i migdałami. Z pomarańczy otrzyj skórkę i zmiksuj ją z masłem. Dodawaj kolejno jajka, cały czas mieszając. Gdy masa stanie się gładka, dodaj do niej pomieszane wcześniej sypkie produkty i dokładnie zmiksuj. Przelej do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Po 45 minutach ciasto wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Świetnie smakuje z winogronami.

Zdjęcia: Stockfood/Free, shutterstock.com