Ciasto maślankowe z owocami
Dzisiaj pomysł na szybkie ciasto z owocami sezonowymi, taka letnia klasyka na ciepłe dni i nie tylko. Pyszne, puszyste i delikatne, nie dominuje smakiem nad owocami dzięki czemu smakuje wybornie. Owoce możemy użyć dowolne.
1 szklanka maślanki 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g porzeczek czerwonych i czarnych ( użyłam mrożonych ) cukier puder do posypania
Całe jajka ( bez skorupek ) ubijamy mikserem na puch, dalej ubijając wsypujemy cukier. Po 2-3 minutach wlewamy olej oraz maślankę, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączymy składniki, ciasto wylewamy na wysmarowaną masłem tortownicę, wierzch posypujemy owocami, bez szypułek. Ciasto jest dość gęste więc, utrzymuje owoce na wierzchu, natomiast po upieczeniu staje się lekki i puszyste. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 40 minut. Upieczone i przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.