Ciasto marchewkowe z bakaliami
Na pierwszy ogień weź cynamon, rodzynki i migdały. Drugie, mniej oczywiste uderzenie: marchewka i skóka pomarańczowa. Słodycz pełna żaru!
Weź:
• 2 szklanki mąki
• 1 i 3/4 szklanki cukru
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• pół szklanki oleju
• 3 jajka
• 3 szklanki startej drobniutko marchewki
• pół szklanki rodzynków
• pół szklanki grubo siekanych orzechów i migdałów
• trzy kopiaste łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
• czubatą łyżeczkę cynamonu
• pół łyżeczki soli
Połącz sypkie składniki, również przyprawy, dodaj olej i jajka. Wrzuć marchewkę i bakalie. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C około godziny. Sprawdź patyczkiem. Wyjmuj z formy po przestygnięciu. Możesz oprószyć cukrem pudrem.
Fotografie: Stockfood/Free