Ciasto marchewkowe z bakaliami

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 90 minut Składnik: Warzywa , Owoce , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

Na pierwszy ogień weź cynamon, rodzynki i migdały. Drugie, mniej oczywiste uderzenie: marchewka i skóka pomarańczowa. Słodycz pełna żaru!

Weź:
• 2 szklanki mąki
• 1 i 3/4 szklanki cukru
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• pół szklanki oleju
• 3 jajka
• 3 szklanki startej drobniutko marchewki
• pół szklanki rodzynków
• pół szklanki grubo siekanych orzechów i migdałów
• trzy kopiaste łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
• czubatą łyżeczkę cynamonu
• pół łyżeczki soli

Połącz sypkie składniki, również przyprawy, dodaj olej i jajka. Wrzuć marchewkę i bakalie. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C około godziny. Sprawdź patyczkiem. Wyjmuj z formy po przestygnięciu. Możesz oprószyć cukrem pudrem.

Fotografie: Stockfood/Free