Pyszne i zdrowe ciasto, które zawsze się udaje.

4 jajka, dwie szklanki mąki plus 3 łyżki na kruszonkę, 2/3 oleju plus 3 łyżki na kruszonkę, szklanka cukru plus 3 łyżki na kruszonkę, 4 średnie marchewki oraz - opcjonalnie 3 spore jabłka obrane i pokrojone lub np porzeczki w cukrze, albo jagody

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę i olej, kręcimy dalej mikserem, dodajemy proszek do pieczenia. W wersji ciasta czekoladowego dodajemy kakao, dorzucamy startą marchewkę, mieszamy, wykładamy do tortownicy, posypujemy jabłkami ( opcja bez kakao ) lub innymi owocami ( opcja bez kakao i kakaowa ), posypujemy kruszonką. Smarujemy dżemem marchewkowym lub czekoladą ( opcja z kakao ). I do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika. Pieczemy jakieś 40-50 minut w zależności od naszego piekarnika ( sprawdzać patyczkiem.)