Ciasto marchewkowe

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 45 minut Składnik: Warzywa , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

Ciasta z warzywami? Ależ tak! Z dyni, marchewki, cukinii można upiec doskonałe słodkości o niebanalnych smakach. Teraz, kiedy mamy je jeszcze świeżutkie na grządkach, warto poeksperymentować i spróbować czegoś nowego.


Weź:
•szklankę oleju słonecznikowego
•4 jajka
•4 łyżki miodu
•225 g mąki
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej
•szczyptę soli
•ok. 200 g marchewki
•masło do wysmarowania formy

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Marchew zetrzyj na tarce. W misce ubij trzepaczką olej, jaja i miód. Do mieszanki przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i utartą marchew. Dobrze wymieszaj. Formę do pieczenia wysmaruj masłem, przelej mieszankę. Piecz godzinę, pod koniec nakłuj patyczkiem. Jeśli masa nie przyklei się do niego, ciasto jest gotowe. Można je jeszcze polukrować, ozdobić gorzką polewą czekoladową lub bitą śmietaną.

Fotografia: Iza Stefanek