Ciasto leśny mech

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 60 minut Składnik: Warzywa , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser
Niecodzienne ciasto, bo ze szpinakiem. Z pewnością będzie niespodzianką dla osób, które za szpinakiem nie przepadają. 1 opakowanie mrożonego szpinaku( 450 g) 1 szklanka cukru 4 jaja 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia 400 ml kremówki 2 fixy do śmietany cukier puder do smakuDo przygotowania tego ciasta używam mrożonego szpinaku rozdrobnionego. Rozmrażam go na sitku tak, żeby osączyć go z wody. Całe jajka miksuję z cukrem, następnie dodaję porcjami olej. Przesiewam do nich mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Dodaję szpinak i mieszam miotełką( trzepaczką). Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę je około 50- 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Pod koniec pieczenia sprawdzam drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone. Patyczek powinien być suchy. Po upieczeniu ciasto odstawiam do przestudzenia, następnie ścinam jego wierzch i kruszę go na drobne okruszki. Śmietanę ubijam na sztywno dodając do niej fix, cukier puder oraz cukier waniliowy do smaku. Masę śmietanową wykładam na ciasto, następnie posypuję ją okruszkami i owocem granatu.