Ciasto jak 3bit - bez pieczenia

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

Ciasto jak 3bit - bez pieczenia

Składniki: 6 - 7 paczek herbatników petit beurre (opakowanie 100 g) 1,5 puszki krówki z puszki około 600 g 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru waniliowego 125 g masła 4 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 600 ml śmietany kre

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie jest to konieczne, ale może pomóc przy krojeniu i wyciąganiu ciasta z blachy). Na dno formy wyłożyć pojedynczą warstwę herbatników. Kajmak podgrzać w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając. Wyłożyć na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników. Przygotować budyń:** Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by pozbyć się ewentualnych grudek. Jeszcze gorący budyń wylać na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników. W tym momencie najlepiej całą formę owinąć szczelnie folią spożywczą, schłodzić i włożyć do lodówki na całą noc, a nawet dłużej. Herbatniki muszą zmięknąć. Po tym czasie formę wyjąć z lodówki, odwinąć z folii. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Można kroić i podawać od razu. Ciasto przechowywać w lodówce. * budyń z przepisu jest naprawdę mocno budyniowy i taki mi smakuje (z przepisu na karpatkę,) jeśli preferujesz krem maślany, nie dodawaj do mleka masła, ale powstały budyń, po ostudzeniu utrzyj z masłem w temperaturze pokojowej, powstały krem będzie miał konsystencję bardziej kremową niż budyniową