Ciasto herbaciane

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser
Smaczne ciasto. Idealne do kawy i herbaty. W sam raz na niedzielne popołudnie. 12,5 dag margaryny 1 mango 1 herbata( torebka) 30 ml rumu 100 ml wody 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki 3 łyżeczki soku z cytryny 10 dag rodzynekMango kroimy pozbawiamy pestki i obieramy. Miąższ miksujemy przy użyciu blendera. Torebkę herbaty zalewamy wrzątkiem, następnie dodajemy rum i wsypujemy rodzynki. Odstawiamy na 30 minut. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Całe jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Gdy masa będzie gładka dodaję miękką margarynę. Może być lekko stopiona. Następnie dodajemy mąkę i miąższ z mango. Po czym dodajemy połowę herbaty sok z cytryny. Rodzynki obsypujemy odrobiną mąki i wsypujemy je do ciasta mieszając. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 50 minut w temp. 180 stopni. Używamy wąskiej, długiej blaszki. Pomysł zaczerpnięty od Kasi z Akademii. Zmodyfikowany przeze mnie.