Ciasto gruszkowo-orzechowe

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 40 minut Składnik: Owoce , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

WEŹ NA CIASTO:

  • 1¾ szklanki mąki
  • pół szklanki brązowego cukru
  • ¾ kostki zimnego masła
  • jajko

NA NADZIENIE:

  • kilogram dojrzałych gruszek
  • garść migdałów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • łyżkę kwaśnej śmietany
  • pół szklanki orzechów pekan
  • żółtko
  • łyżkę masła

PRZYGOTOWANIE:

Zagnieć ciasto, owiń folią i włóż na pół godziny do lodówki. Orzechy posiekaj. Gruszki obierz i pokrój (usuń gniazda nasienne). Masło rozpuść, dodaj sok z cytryny, cukier i gruszki. Gotuj, aż płyn wyparuje. Dodaj migdały i orzechy. Rozwałkuj cienko ²/³ ciasta, wyłóż nim spód i boki tortownicy. Wyłóż na nie gruszkowe nadzienie. Przykryj pozostałym ciastem, rozwałkowanym i pociętym w różne kształty. Żółtko wymieszaj ze śmietaną i rozsmaruj na wierzchu. Piecz 35 minut w 180ºC.

Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdjęcie: Shutterstock