Ciasto gruszkowo-orzechowe
WEŹ NA CIASTO:
- 1¾ szklanki mąki
- pół szklanki brązowego cukru
- ¾ kostki zimnego masła
- jajko
NA NADZIENIE:
- kilogram dojrzałych gruszek
- garść migdałów
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki brązowego cukru
- łyżkę kwaśnej śmietany
- pół szklanki orzechów pekan
- żółtko
- łyżkę masła
PRZYGOTOWANIE:
Zagnieć ciasto, owiń folią i włóż na pół godziny do lodówki. Orzechy posiekaj. Gruszki obierz i pokrój (usuń gniazda nasienne). Masło rozpuść, dodaj sok z cytryny, cukier i gruszki. Gotuj, aż płyn wyparuje. Dodaj migdały i orzechy. Rozwałkuj cienko ²/³ ciasta, wyłóż nim spód i boki tortownicy. Wyłóż na nie gruszkowe nadzienie. Przykryj pozostałym ciastem, rozwałkowanym i pociętym w różne kształty. Żółtko wymieszaj ze śmietaną i rozsmaruj na wierzchu. Piecz 35 minut w 180ºC.
Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdjęcie: Shutterstock