Ciasto dyniowe z listkami
Zabaw się w Halloween. Wydrąż z dyni pomarańczowy lampion lub wazon, a miąższ wykorzystaj do zrobienia czegoś smakowitego.
Weź na ciasto:
•25 dag mąki
•jajko
•pół łyżeczki cukru
•szczyptę soli
•3 łyżki zimnej wody
•2 łyżki octu owocowego
•10 dag oleju kokosowego
Na nadzienie dyniowe:
•40 dag miąższu dyni
•kubełek śmietany
•pół szklanki mleka
•3 jajka
•1/3 szklanki brązowego cukru
•pół łyżeczki cynamonu
•po szczypcie mielonych goździków i imbiru
Wymieszaj mąkę z cukrem i solą, dodaj olej, jajko, ocet i wodę. Zagnieć szybko, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Pokrój dynię w kostkę i gotuj z odrobiną wody przez 15-20 minut, a gdy zmięknie, przecedź przez sito i utrzyj na puree. Dodaj mleko, śmietanę, cukier, jajka i przyprawy, wymieszaj. Wysmaruj masłem okrągłą blachę (28 cm), wyjmij ciasto z lodówki i oderwij kawałek wielkości pięści. Rozwałkuj większą cześć na centymetr, wyłóż ciastem formę, ponakłuwaj widelcem. Oderwany kawałek ciasta rozwałkuj i uformuj liście. Wstaw formę z ciastem do piekarnika (180 st. C) na 20 minut. Następnie wylej masę dyniową, znów wstaw do piekarnika, a liście połóż obok na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po 40 minutach wyjmij ciasto i zanim ostygnie, udekoruj upieczonymi liśćmi.