Ciasto czekoladowe z burakami wg Nigela Slatera

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 90 minut Składnik: Warzywa , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

Składniki:

•4 nieduże buraki (ok. 250 g) •2 tabliczki gorzkiej czekolady 70% •4 łyżki gorącego espresso •kostkę masła •2½ szklanki cukru pudru •3 łyżki kakao w proszku •2½ szklanki mąki •czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia •5 jaj •szklankę gęstej śmietany lub jogurtu

Przepis: 

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Natrzyj tłuszczem tortownicę (najlepiej o średnicy 20 cm), wyłóż dno kółkiem z pergaminu kuchennego. Buraki ugotuj, obierz i ostudź. Zmiksuj w blenderze na purée. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dolej gorącą kawę. Dorzuć pokrojone w drobną kostkę masło i poczekaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia i przestudź. Przesiej do miski cukier, kakao i mąkę, dodaj proszek do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka na puch, dodaj do masy czekoladowej razem z burakami. Wymieszaj. Ubij białka prawie na sztywno i połącz z masą czekoladową. Wsyp mąkę z kakao i cukrem i dokładnie wymieszaj. Wlej ciasto do tortownicy i piecz około 40 minut. Ostudź i podawaj z gęstą śmietaną lub jogurtem.

Tekst: House of Pictures, Stanisław Gieżyński
Zdjęcia: Anna Kern/House of Pictures
Produkcja sesji: Sanna Fyring Liedren/House of Pictures

Zobacz również