Ciasto czekoladowe bez mąki

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

Ciasto czekoladowe bez mąki

4 jajka , czekolada 400 g , śmietana 30 % - 200 g , cukier 3 łyżki , rum 0,25 szklaki

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę , czekoladę rozpuszczamy w wodnej kąpieli lub mikrofalówce , wlewamy do masy jajecznej , miksujemy aż połącza się wszystkie składniki, dolewamy śmietankę , miksujemy , dodajemy rum , ponownie miksujemy . Tortownice o średnicy 21 cm wykładamy dokładnie folią aluminiową . Ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej więc trzeba zabezpieczyć tortownice przed przeciekaniem . Wlewamy ciasto do tortownicy i wstawiamy do większej blaszki wypełnionej wodą do połowy wysokości tortownicy , wkładany do piekarnika nagrzanego 180 stopni . Pieczemy 60 minut Po 40 minutach ciasto przykrywamy ciasto folią aluminiową aby góra się za bardzo nie spiekła i tak zostawiamy do końca pieczenia . W trakcie pieczenia ciasto bardzo rośnie , a gdy stygnie mocno opada , taka już jego uroda ;-) Studzimy w tortownicy , a gdy już wystygnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godz. Można podać z lodami , bitą śmietaną . BARDZO UZALEŻNIA !!