Ciasto czekoladowe z kardamonem i kawą

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godzina Składnik: Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

WEŹ: 

  • szklankę cukru
  • kostkę masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1⁄2 szklanki mocnego espresso
  • 1⁄2 łyżki zmielonej na puch kawy
  • 1⁄2 szklanki maślanki
  • łyżeczkę mielonego kardamonu
  • łyżeczkę proszku do pieczenia
  • szczyptę soli
  • 2 duże jajka
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • 1⁄2 szklanki posiekanych migdałów i orzechów włoskich
  • bułkę tartą z mielonym lnem

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki (oprócz miodu i orzechów) włóż do miski i dobrze wymieszaj mikserem. Wysmaruj keksówkę masłem i wysyp bułką tartą z mielonym lnem. Możesz użyć papieru do pieczenia.

Przelej ciastoi wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około godziny. Będzie gotowe, gdy wkłuty patyczek do szaszłyków przestanie się kleić. Wyjmij, gorące posmaruj miodem i posyp orzechami. Studź w formie. Możesz polać lukrem z kardamonem.

Tekst: Joanna Halena
Zdjęcie: Shutterstock

Zobacz również