Ciasto czekoladowe z kardamonem i kawą
WEŹ:
- szklankę cukru
- kostkę masła
- 2 szklanki mąki
- 1⁄2 szklanki mocnego espresso
- 1⁄2 łyżki zmielonej na puch kawy
- 1⁄2 szklanki maślanki
- łyżeczkę mielonego kardamonu
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- szczyptę soli
- 2 duże jajka
- 2-3 łyżki płynnego miodu
- 1⁄2 szklanki posiekanych migdałów i orzechów włoskich
- bułkę tartą z mielonym lnem
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki (oprócz miodu i orzechów) włóż do miski i dobrze wymieszaj mikserem. Wysmaruj keksówkę masłem i wysyp bułką tartą z mielonym lnem. Możesz użyć papieru do pieczenia.
Przelej ciastoi wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około godziny. Będzie gotowe, gdy wkłuty patyczek do szaszłyków przestanie się kleić. Wyjmij, gorące posmaruj miodem i posyp orzechami. Studź w formie. Możesz polać lukrem z kardamonem.
Tekst: Joanna Halena
Zdjęcie: Shutterstock