Ciasto cytrusowe z mąki migdałowej
Na ciasto weź:
- 1 szklankę mąki
- niecałą szklankę mąki z migdałów
- 4 duże jaja
- 1 szklankę cukru
- łyżkę ekstraktu waniliowego
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczkę soli
- kostkę masła
- 2 cytryny albo 1 pomarańczę
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 170ºC. Nasmaruj tłuszczem keksówkę i wysyp odrobiną mąki. W misce rozkłóć jaja z ekstraktem waniliowym, odstaw. W robocie kuchennym zamontuj łopatkę. Do misy robota wsyp oba rodzaje mąki, sól, proszek i cukier (odsyp 5 łyżeczek) i skórkę startą z cytryn lub pomarańczy. Miksuj powoli, dodając kawałki masła (w temperaturze pokojowej). Potem wlej masę jajeczną i wymieszaj, aż masa będzie puszysta. Przelej do formy, wyrównaj i piecz 45 minut. Zmniejsz temperaturę do 150ºC i piecz jeszcze pół godziny. Pozostały cukier wsyp do garnuszka, wlej sok wyciśnięty z cytryn lub pomarańczy i zagrzej, mieszając. Ostudź syrop. Ciasto wystudź, wyjmij z foremki i polej syropem.
Opracowanie: Staszek Gieżyński Zdjęcie: Shutterstock