Ciasto cytrusowe z mąki migdałowej

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godzina Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Danie: Deser

Na ciasto weź:

  • 1 szklankę mąki
  • niecałą szklankę mąki z migdałów
  • 4 duże jaja
  • 1 szklankę cukru
  • łyżkę ekstraktu waniliowego
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczkę soli
  • kostkę masła
  • 2 cytryny albo 1 pomarańczę

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170ºC. Nasmaruj tłuszczem keksówkę i wysyp odrobiną mąki. W misce rozkłóć jaja z ekstraktem waniliowym, odstaw. W robocie kuchennym zamontuj łopatkę. Do misy robota wsyp oba rodzaje mąki, sól, proszek i cukier (odsyp 5 łyżeczek) i skórkę startą z cytryn lub pomarańczy. Miksuj powoli, dodając kawałki masła (w temperaturze pokojowej). Potem wlej masę jajeczną i wymieszaj, aż masa będzie puszysta. Przelej do formy, wyrównaj i piecz 45 minut. Zmniejsz temperaturę do 150ºC i piecz jeszcze pół godziny. Pozostały cukier wsyp do garnuszka, wlej sok wyciśnięty z cytryn lub pomarańczy i zagrzej, mieszając. Ostudź syrop. Ciasto wystudź, wyjmij z foremki i polej syropem.

Opracowanie: Staszek Gieżyński Zdjęcie: Shutterstock

Zobacz również