Ciasto Banoffee
Ciasto bananowo toffi z kremem bez pieczenia .
ciasto: 150 g masła, 100g cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1 jajo, roztrzepane, 200g pokruszonych herbatników, Reszta : 2-3 banany Puszka mleko skondensowanego słodzonego lub już gotowej puszki krówki. 1 śmietanka 36 %
W garnku rozpuścić 150g masła, cukier, 1łyżkę cukru waniliowego , roztrzepane jajo i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Wsypać pokruszone herbatniki, wymieszać i jeszcze ciepłym ciastem wyłożyć dno tortownicy. o średnicy 22 cm. Odstawić do ostygnięcia. Obrać i pokroić banany w krążki i wyłożyć na ciasto które już wystygło tak aby pokryło od brzegu do brzegu ciasta . Wylać podgrzane toffi aby pokryło banany . Ubić śmietankę z 1 łyżką cukru waniliowego i odstawić aby osiadło na jakieś 10-20 min. Wyłożyć śmietankę na toffi i wygładzić łyżką . Można dla dekoracji zetrzeć gorzką czekoladę posypać śmietankę na wierzchu . wsadzić do lodówki na noc lub na 2 godz. i można jeść i jeść i jeść Mmmmmmmmmmmm.