Ciasto agrestowe
Weź na ciasto:
•kulkę świeżych drożdży (wielkości orzecha laskowego)
•pół szklanki letniego mleka
•półtorej szklanki mąki
•2 łyżki cukru
•ćwierć kostki roztopionego masła
•mąkę do oprószenia blatu
Weź na wierzch:
•pół kilo agrestu
•laskę wanilii
•2 jajka
•pół kilo twarogu
•niepełną szklankę cukru
•3 łyżki śmietany 12%
•kubełek tłustej śmietany
•szczyptę soli
•opakowanie obranych migdałów
•łyżkę cukru pudru
Rozetrzyj drożdże w mleku. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę z cukrem i masłem. Następnie dodaj rozczyn drożdżowy i mikserem z hakiem wymieszaj składniki na jednolitą masę. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia.
Umyj agrest, osusz. Przekrój laskę wanilii wzdłuż i czubkiem noża usuń nasiona. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z twarogiem, gęstą śmietaną, cukrem, śmietaną i wanilią. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i połącz obie masy. Wyrabiaj wyrośnięte ciasto przez chwilę, rozwałkuj dość cienko i przełóż do formy wyłożonej papierem.
Rozprowadź masę twarogową na powierzchni ciasta, ułóż agrest. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw ciasto na 45 minut. Na 15 minut przed końcem posyp migdałami, a gdy ostygnie – cukrem pudrem.
Tekst: Redakcja
Zdjęcia: Stockfood/Free, Fotochannels/Corbis