ciastko z płynną czekoladą
Jest to doskonały pomysł na elegancki,wyszukany i przepyszny deser. Napewno zachwyci gości! Moi goście są zawsze zachwyceni takim sposobem podania deseru. Ciastko uda się napewno jeśli będzięsz sie trzymała sposobu przygotowania i przedewszystkim czasu pieczenia. Naprawdę polecam wypróbować!
*125g masła + ok łyżeczka na wysmarowanie foremek *2 jajka *2 tabliczki gorzkiej czekolady *120g cukru pudru *3 płaskie łyżki mąki
Masło i 1 czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,wystudzić.Nastawić piekarnik na 200 stopni.Białka ubić na sztywno,dodać cukier puder,żółtka, mąkę, delikatnie zamieszać.Dodać wystudzoną masę czekoladową, lekko wymieszać aby składniki się połączyły. Dodać na koniec pokruszoną 2 czekoladę.Zamieszać delikatnie. Napełniać wysmarowane masłem kokilki , do ok 3/4 wysokości.Piec w nagrzanym piekarniku (200 stopni musi być osiągnięte przy wkładaniu ciastek) przez ok 14 minut (można sprawdzić patyczkiem po ok 12 minutach czy się nie ścina, bo zależy to od piekarnika a chcemy żeby środek był płynny).