Ciasteczka owsiano-orkiszowe
Bezgrzesznie słodkie ciasteczka owsiano-orkiszowe.
Składniki na ciasteczka:
• szklankę płatków owsianych
• ¼ szklanki mąki orkiszowej
• szczyptę sody oczyszczonej
• łyżeczkę cynamonu
• szczyptę soli
• ¼ szklanki brązowego cukru
• ¼ szklanki oleju kokosowego
• jajko
• ¹⁄3 szklanki rodzynek lub żurawin
• pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie ciasteczek owsiano-orkiszowych:
Szklankę z olejem kokosowym wstaw do miski z gorącą wodą, poczekaj, aż będzie płynny. Zmiksuj go z cukrem i jajkiem, dodaj bakalie. W drugiej misce wymieszaj płatki, mąkę, cynamon, sodę i sól. Połącz obie masy, bierz po łyżce i formuj ciasteczka. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 12-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180˚C.