Chrupiące cukierki z orzechami
Przepis na pyszne ciasteczka z orzechowym nadzieniem.
•szklanka pistacji,
•2 garści migdałów,
•skórka z jednej pomarańczy,
•2 łyżki cukru,
•jajko,
•pół szklanki miodu,
•łyżka wody różanej,
•5 płatów ciasta filo,
•pół kostki masła,
•cukier puder do dekoracji
Skórkę pomarańczy namocz w wodzie, a potem zetnij ze spodu białą warstwę. Resztę posiekaj i wrzuć na patelnię z rozpuszczonym cukrem. Podsmażaj, aż się skarmelizuje. Pistacje i migdały zmiel. Wymieszaj z wodą różaną, skórką i miodem. Podgrzej w rondelku.
Kiedy nadzienie ostygnie, dodaj roztrzepane jajko, dobrze wymieszaj. Ostudź masło. Posmaruj nim pierwszy płat ciasta, połóż na nim kolejny, posmaruj masłem i tak ze wszystkimi. Potnij ciasto na 12 kwadratów, na każdym ułóż roleczkę nadzienia i zawiń je w ciasto jak cukierek. Ściśnij końcówki. Posmaruj wierzch masłem.
Piecz kokardki prawie 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także: Słodkie serca - ciasteczka na walentynki.
__________________
Zdjęcie: Stockfood/Free
Przepis: Joanna Zaguła