Cake pops w kształcie kotów
Miękkie, puszyste, smaczne i urocze cake pops (czyli ciasteczka na patyczkach) w kształcie kotów – ich jedyną wadą jest to, że… szybko znikają :)
400 gram suchego ciasta (np. jogurtowe, babkowe, piernikowe itp.)
120 gram serka mascarpone
2 tabliczki białej czekolady
odrobina mleka i oleju
barwniki spożywcze (najlepiej w żelu)
kilka kostek czekolady deserowej
patyczki do lizaków
Ciasto dokładnie pokruszyć, dodać do niego serek mascarpone i 70gram rozpuszczonej białej czekolady, a następnie wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 15 minut w zamrażalniku. Po wyjęciu odmierzyć równe kawałki ciasta, najpierw uformować z nich kulki, a potem nieco je „wydłużyć”. Palcami delikatnie uformować uszy kotów, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić kolejne 15 minut.
Pozostałą białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju i odrobiną mleka. Końcówki patyczków do lizaków zanurzyć w polewie i od razu wbijać w kotki mniej więcej do połowy wysokości, a następnie znów schłodzić przez 15 minut. W międzyczasie polewę z białej czekolady rozdzielić na 2 części. Do jednej dodać kilka kropel barwnika różowego, a do drugiej niebieskiego.
Schłodzone cake pops zanurzać w polewie, poczekać aż spłynie jej nadmiar, a następnie ustawić do całkowitego zastygnięcia, najlepiej w pozycji pionowej (dobrym pomysłem jest wbicie patyczków w styropian). Po kilkunastu minutach, kiedy polewa będzie już bardzo twarda, rozpuścić kilka kostek czekolady deserowej i namalować kotkom oczy, mordki, wąsy itp. (trzeba się uzbroić w wykałaczkę i mnóstwo cierpliwości) :-)