Buraczane babeczki

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Warzywa , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

Ciasta z warzyw: najlepszy przepis na smaczne buraczane babeczki

Weź na ciasto:

•2 szklanki mąki
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•2 łyżki kakao
•pół kostki masła
•1¼ szklanki cukru
•szczyptę soli
•2 jajka
•¼ szklanki purée z buraków
•2 łyżki octu jabłkowego
•¾ szklanki maślanki 

Do dekoracji:

•opakowanie śmietankowego serka kanapkowego
•¼ kostki masła
•4 łyżki cukru pudru
•łyżeczkę olejku waniliowego
Purée z buraków przygotujesz, blendując upieczone na miękko warzywa. Połącz suche składniki. Masło utrzyj z cukrem i solą na puch. Wciąż ucierając, wbij jajka. Potem dodawaj na przemian mąkę z kakao i proszkiem oraz maślankę. Na koniec wlej ocet i dodaj buraki. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy do babeczek i piecz około 20 minut w 180°C. Gdy babeczki ostygną, rozpuść masło, połącz je z serkiem, cukrem i olejkiem waniliowym. Wymieszaj tak, aby nie było grudek. Zostaw do wystygnięcia, a potem udekoruj polewą gotowe słodkości. 
 
Przepis: Joanna Zaguła   
Zdjęcie: Shutterstock