Buraczane babeczki
Ciasta z warzyw: najlepszy przepis na smaczne buraczane babeczki
Weź na ciasto:
•2 szklanki mąki
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•2 łyżki kakao
•pół kostki masła
•1¼ szklanki cukru
•szczyptę soli
•2 jajka
•¼ szklanki purée z buraków
•2 łyżki octu jabłkowego
•¾ szklanki maślanki
Do dekoracji:
•opakowanie śmietankowego serka kanapkowego
•¼ kostki masła
•4 łyżki cukru pudru
•łyżeczkę olejku waniliowego
•2 szklanki mąki
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•2 łyżki kakao
•pół kostki masła
•1¼ szklanki cukru
•szczyptę soli
•2 jajka
•¼ szklanki purée z buraków
•2 łyżki octu jabłkowego
•¾ szklanki maślanki
Do dekoracji:
•opakowanie śmietankowego serka kanapkowego
•¼ kostki masła
•4 łyżki cukru pudru
•łyżeczkę olejku waniliowego
Purée z buraków przygotujesz, blendując upieczone na miękko warzywa. Połącz suche składniki. Masło utrzyj z cukrem i solą na puch. Wciąż ucierając, wbij jajka. Potem dodawaj na przemian mąkę z kakao i proszkiem oraz maślankę. Na koniec wlej ocet i dodaj buraki. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy do babeczek i piecz około 20 minut w 180°C. Gdy babeczki ostygną, rozpuść masło, połącz je z serkiem, cukrem i olejkiem waniliowym. Wymieszaj tak, aby nie było grudek. Zostaw do wystygnięcia, a potem udekoruj polewą gotowe słodkości.
Przepis: Joanna Zaguła
Zdjęcie: Shutterstock
Zdjęcie: Shutterstock