Biszkoptowy zawijaniec z malinami
Rubinowe maliny otoczone miękką kołderką biszkoptu. Czyż można sobie wyobrazić cenniejszy skarb późnego lata?!
• 3 jajka
• 3 łyżki mleka
• 4 łyżki cukru
• 3 łyżki mąki pszennej
• 1½ łyżki mąki ziemniaczanej
• pół łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 1½ szklanki jogurtu greckiego
• 5 łyżek cukru pudru
• 1½ szklanki malin
Jogurt wylej na sitko wyłożone papierowym ręcznikiem i zostaw nad miską na 4-5 godzin, żeby spłynęła cała serwatka. Białka ubij na sztywno z solą, pod koniec wsypuj cukier, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Przesiej do jajek obie mąki z proszkiem do pieczenia i połącz z pianą.
Wylej masę na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 170ºC przez 10-12 minut. Jeszcze ciepły biszkopt przełóż na posypaną cukrem pudrem lnianą ściereczkę i delikatnie zdejmij papier do pieczenia.
Posyp ciasto cukrem pudrem i zwiń wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką. Odsączony jogurt ubij z cukrem pudrem. Wystudzoną roladę rozwiń, nałóż na nią krem jogurtowy i maliny. Ponownie zwiń i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Małgorzata Łaniak
moderntasteblog.com