Biszkoptowy zawijaniec z malinami

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 35 minut Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

Rubinowe maliny otoczone miękką kołderką biszkoptu. Czyż można sobie wyobrazić cenniejszy skarb późnego lata?!

• 3 jajka
• 3 łyżki mleka
• 4 łyżki cukru
• 3 łyżki mąki pszennej
• 1½ łyżki mąki ziemniaczanej

• pół łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli 

• 1½ szklanki jogurtu greckiego 
• 5 łyżek cukru pudru
• 1½ szklanki malin 

Jogurt wylej na sitko wyłożone papierowym ręcznikiem i zostaw nad miską na 4-5 godzin, żeby spłynęła cała serwatka. Białka ubij na sztywno z solą, pod koniec wsypuj cukier, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Przesiej do jajek obie mąki z proszkiem do pieczenia i połącz z pianą.  

Wylej masę na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 170ºC przez 10-12 minut. Jeszcze ciepły biszkopt przełóż na posypaną cukrem pudrem lnianą ściereczkę i delikatnie zdejmij papier do pieczenia. 

Posyp ciasto cukrem pudrem i zwiń wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką. Odsączony jogurt ubij z cukrem pudrem. Wystudzoną roladę rozwiń, nałóż na nią krem jogurtowy i maliny. Ponownie zwiń i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. 

Małgorzata Łaniak
moderntasteblog.com