Batoniki z komosy ryżowej z żurawiną i pistacjami
Pyszne i zdrowe batoniki, idealne na śniadanie, przekąskę do pracy lub szkoły lub zamiast ciastka do kawy.
Pół szklanki komosy ryżowej pół szklanki płatków owsianych pół szklanki wiórków kokosowych 1/4 szklanki płatków żurawiny garść posiekanych pistacji łyżka mielonego siemienia lnianego
Komosę dokładnie wypłukałam pod wodą i następnie przelałam wrzątkiem. Podprażyłam około 7 min na suchej patelni aż zaczęła strzelać. Przesypałam do miski. Podprażyłam kilka minut na patelni płatki owsiane i dodałam do komosy. Miód z masłem orzechowym podgrzałam lekko w garnuszku i wlałam do komosy z płatkami. Wsypałam resztę składników. Banana zblendowałam dokładnie i dodałam do reszty. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam (masa musi być kleista) i przełożyłam do płaskiej kwadratowej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Masę trzeba dokładnie ugnieść łyżką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok. 10 min. Potem wystarczy schłodzić przez 2 - 3 godziny i pokroić ostrym nożem na batoniki.