Babka staropolska z szafranem

Weź:
• ½ kg pszennej mąki
• kostkę masła
• 6 dag drożdży
• 2 kieliszki spirytusu
• 12 żółtek
• pół szklanki mleka
• łyżkę cukru waniliowego
• 4 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
• sól
• pół szklanki cukru
• garść rodzynek
• pół łyżeczki szafranu
Szafran zalej spirytusem i odstaw na godzinę. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, zalej ciepłym mlekiem, dodaj pół szklanki mąki, dobrze wymieszaj. Przykryj i odstaw, żeby rozczyn wyrósł. Gdy podwoi objętość, dodaj żółtka utarte z cukrem, resztę mąki, cukier waniliowy, szczyptę soli. Wyrabiaj około 20 minut, potem dodaj roztopione masło i rodzynki, skórkę pomarańczową, spirytus z szafranem i jeszcze przez chwilę wyrabiaj. Formy wysmarowane masłem i posypane mąką napełnij ciastem do ¹⁄³ wysokości i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni formy w ¾ wysokości, piecz mniej więcej godzinę w temperaturze około 180 stopni C.
Tekst: Józef Sitko
Fotografie: Stockfood/Free, Mariusz Izdebski, Agencja Gazeta