Babka staropolska z szafranem

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 50 minut Składnik: Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

Weź:

• ½ kg pszennej mąki

• kostkę masła

• 6 dag drożdży

• 2 kieliszki spirytusu

• 12 żółtek

• pół szklanki mleka

• łyżkę cukru waniliowego

• 4 łyżki smażonej skórki pomarańczowej

• sól

• pół szklanki cukru

• garść rodzynek

• pół łyżeczki szafranu

Szafran zalej spirytusem i odstaw na godzinę. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, zalej ciepłym mlekiem, dodaj pół szklanki mąki, dobrze wymieszaj. Przykryj i odstaw, żeby rozczyn wyrósł. Gdy podwoi objętość, dodaj żółtka utarte z cukrem, resztę mąki, cukier waniliowy, szczyptę soli. Wyrabiaj około 20 minut, potem dodaj roztopione masło i rodzynki, skórkę pomarańczową, spirytus z szafranem i jeszcze przez chwilę wyrabiaj. Formy wysmarowane masłem i posypane mąką napełnij ciastem do ¹⁄³ wysokości i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni formy w ¾ wysokości, piecz mniej więcej godzinę w temperaturze około 180 stopni C.

Tekst: Józef Sitko
Fotografie: Stockfood/Free, Mariusz Izdebski, Agencja Gazeta