Babeczki z śmietankową chmurką
Weź:
•2 szklanki mąki
•¾ paczki masła
•¾ szklanki cukru
•3 jajka
•3 łyżki kakao
•5 łyżek mleka
•3 łyżeczki cynamonu
•2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
•pół opakowania kremówki
•łyżkę cukru
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, proszek do pieczenia, kakao i cynamon. Dokładnie wymieszaj. Jajka roztrzep z mlekiem. Masło rozpuść w rondelku, a gdy przestygnie, dodaj z jajami i mlekiem do reszty składników. Wymieszaj, ale nie przejmuj się grudkami – dobrze zrobią babeczkom. Wypełnij foremki, najlepiej wyłożone pergaminowymi osłonkami do mufinek, i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Wystarcza im zwykle 25 minut, choć dobrze sprawdzić patyczkiem, czy są na pewno gotowe. W czasie gdy będą stygły, ubij kremówkę z łyżką cukru na sztywno. Dekoruj babeczki śmietaną, posypuj odrobiną cynamonu.
Fotografia: Stockfood/Free