Babeczki z kremem jagodowym
Kruche babeczki z kremem jagodowym.
Weź na ciasto:
•szklankę mąki
•pół kostki masła
•szczyptę soli
•2 łyżki cukru pudru
•3 łyżki zimnej wody
na krem:
•opakowanie mascarpone
•pół szklanki śmietany kremówki
•półtorej szklanki jagód
•2 łyżki cukru pudru
Zagnieć szybko ciasto, uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na pół godziny. Rozwałkuj cienko na oprószonym mąką blacie, wytnij kółka i wyłóż nimi wysmarowane masłem foremki do babeczek. Włóż do lodówki jeszcze na 15 minut. Piecz w 180°C na jasnozłoty kolor, około 15 minut.
Kremówkę ubij na sztywno, delikatnie wymieszaj z mascarpone, rozgniecionymi jagodami i cukrem pudrem. Schłodź. Wystudzone babeczki nadziewaj kremem jagodowym tuż przed podaniem.
Tekst: Eliza Otto, Matylda Rosłaniec
Zdjęcia: Stockfood/free