Fioletowe babeczki z borówkami

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 40 minut Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

WEŹ:

  • 2 szkl. mrożonych borówek
  • ½ kostki masła
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczyptę soli 

WEŹ NA KREM:

  • paczkę serka mascarpone
  • słodkie mleko skondensowane
  • sok z cytryny
  • szklankę jagód lub borówek
  • ½ szkl. cukru
  • krystaliczną galaretkę cytrynową

PRZYGOTOWANIE

Zasyp borówki cukrem, zagotuj z galaretką, wystudź i wstaw do lodówki razem z mascarpone i mlekiem na noc. Rozpuść masło, rozetrzyj z cukrem. Dodaj jajka i mleko, dobrze wymieszaj. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wlej masę jajeczną, wymieszaj, dodaj borówki i znów lekko zamieszaj. Piecz w formie z papilotkami około 25 minut w rozgrzanym do 170ºC piekarniku. Zmiksuj zimne składniki kremu, udekoruj babeczki.

Tekst: Joanna Halena  
Zdjęcia: Shutterstock

Zobacz również