Fioletowe babeczki z borówkami
WEŹ:
- 2 szkl. mrożonych borówek
- ½ kostki masła
- 2 jajka
- ¾ szklanki cukru
- cukier waniliowy
- ¾ szklanki mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczyptę soli
WEŹ NA KREM:
- paczkę serka mascarpone
- słodkie mleko skondensowane
- sok z cytryny
- szklankę jagód lub borówek
- ½ szkl. cukru
- krystaliczną galaretkę cytrynową
PRZYGOTOWANIE
Zasyp borówki cukrem, zagotuj z galaretką, wystudź i wstaw do lodówki razem z mascarpone i mlekiem na noc. Rozpuść masło, rozetrzyj z cukrem. Dodaj jajka i mleko, dobrze wymieszaj. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wlej masę jajeczną, wymieszaj, dodaj borówki i znów lekko zamieszaj. Piecz w formie z papilotkami około 25 minut w rozgrzanym do 170ºC piekarniku. Zmiksuj zimne składniki kremu, udekoruj babeczki.
Tekst: Joanna Halena
Zdjęcia: Shutterstock