Babeczki z białą czekoladą
Piękne ciasteczka sprawdzą się jako smaczny dla bliskiej osoby!
Weź:
•¾ szklanki mąki
•łyżeczkę proszku do pieczenia
•pół kostki masła
•jajko
•pół szklanki cukru
•2 łyżki maślanki
•pół tabliczki białej czekolady
•pół szklanki suszonej żurawiny
•¾ szklanki mąki
•łyżeczkę proszku do pieczenia
•pół kostki masła
•jajko
•pół szklanki cukru
•2 łyżki maślanki
•pół tabliczki białej czekolady
•pół szklanki suszonej żurawiny
Do dekoracji:
•pół opakowania serka mascarpone
•pół kostki białej czekolady
•pół kostki białej czekolady
•łyżkę wody różanej
Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem połącz z jajkiem, masłem i maślanką. Zmiksuj niezbyt dokładnie. Dodaj posiekaną czekoladę i żurawinę. Wymieszaj i nałóż ciasto do foremek na babeczki. Piecz pół godziny w 180°C.
Posiekaj pół kostki czekolady, dodaj do niej wodę różaną i rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy lekko ostygnie, wymieszaj z mascarpone. Udekoruj babeczki kremem różanym. Możesz dekoracyjnie wycisnąć go za pomocą szprycy albo po prostu nałożyć szpatułką.
Posiekaj pół kostki czekolady, dodaj do niej wodę różaną i rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy lekko ostygnie, wymieszaj z mascarpone. Udekoruj babeczki kremem różanym. Możesz dekoracyjnie wycisnąć go za pomocą szprycy albo po prostu nałożyć szpatułką.
Tekst: Joanna Zaguła
Zdjęcie: Shutterstock