Babciny mazurek
Przepis na pyszny babciny mazurek.
Weź:
•25 dag mąki krupczatki
•25 dag mąki tortowej
•pół kostki margaryny
•pół kostki masła
•20 dag cukru
•żółtko
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•cukier waniliowy
•skórkę startą z cytryny
Tłuszcz pokrój nożem i dodaj resztę składników, potem wyrób ręką. Jeśli ciasto jest bardzo ścisłe, możesz dodać trochę kwaśnej śmietany. Wstaw do lodówki na 2 godziny, wyłóż na blachę, nakłuj widelcem na całej powierzchni i nagrzej piekarnik do 180°C. Piecz, aż się zrumieni. Gdy wystygnie, wykończ polewą albo posyp cukrem pudrem, używając szablonu. Możesz też ozdobić wiórkami kokosowymi, migdałami.
Zdjęcia: Stockfood/Free, Bulls