Awokadowe kulki mocy
Awokado jest przepyszne nie tylko na słono, ale również w wersji deserowej. Spróbuj kulek mocy z awokado, śliwek kalifornijskich i daktyli.
Weź:
- 100 g suszonych śliwek kalifornijskich
- ½ awokado
- 2–3 daktyle
- otartą skórkę i sok z ½ limonki
- 2–3 łyżki nasion granatu
- 100 g posiekanych niesolonych pistacji
- łyżkę masła pistacjowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Jeśli suszone owoce są twarde, zalej je wrzątkiem, zostaw na 2–3 minuty i dokładnie odsącz.
2. Zblenduj je z awokado, sokiem i skórką z limonki, ewentualnie masłem pistacjowym.
3. Dodaj do masy pestki granatu, wymieszaj i lep z niej kulki.
4. Obtocz je obficie w pistacjach, udekoruj dodatkowym nasionkiem granatu.
Przepis i zdjęcie: Kinga Błaszczyk-Wójcicka greenmorning.pl