Aromatyczny placek z rabarbarem
Nareszcie jest rabarbar! Czas na pierwsze placki i kompoty, bo właśnie teraz jego łodygi są najsłodsze!
Weź na ciasto:
•1½ szklanki mąki
•szczyptę soli
•4 łyżki cukru pudru
•pół kubeczka śmietany 12%
•łyżkę zimnej wody
•łyżeczkę octu
Na nadzienie:
•4-5 łodyg rabarbaru
•pół szklanki drobnego cukru
•laskę wanilii
•łyżkę wody różanej
Do posypania:
•kilka łyżek cukru pudru
Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej sól i cukier. Wlej śmietanę, wodę oraz ocet i szybko wyrób, aż będzie odchodzić od ręki. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki.
Przygotuj nadzienie. Przekrój na pół laskę wanilii i wyskrob z niej dokładnie ziarenka. Rabarbar obierz i pokrój na niewielkie kawałki o grubości około 1½ cm. Wrzuć je do miski, zasyp cukrem, dodaj ziarenka wanilii i wlej wodę różaną.
Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na okrągły placek o średnicy około 25 cm. Przenieś go na blachę. Na środku ułóż rabarbar, zostawiając 5 cm wolnych na brzegach. Zawiń brzegi, przykrywając nadzienie, i piecz 35 minut w 200ºC. Posyp cukrem pudrem.
Przepis: Joanna Zaguła
Zdjęcie: Shutterstock