Arbuzowe lizaki
Najlepszy i najszybszy deser na upały? Lizaki z arbuza!
Latem owoce atakują nas z każdej strony. A my nie powinniśmy się bronić. Jedzmy je na milion różnych sposobów. A na upały najlepsze będą ekspresowe chłodzone lizaki.
• nieduży arbuz
• garść listków mięty
• garść listków werbeny cytrynowej
• 2 szklanki wody
• pół szklanki cukru
• skórka starta z limonki
Zioła pozgniataj w palcach i pomasuj chwilę, żeby puściły wonne olejki. Włóż do rondelka z cukrem i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj chwilę, aż syrop niego zgęstnieje. Wyłącz i pozostaw na kilka godzin do wystudzenia. Arbuza pokrój w plastry i później w trójkąty. Przełóż do płaskiego naczynia, nasącz syropem i zostaw na noc w lodówce. Odsącz z nadmiaru płynu, nabij na patyczki i podawaj.