Ananas w rumie

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 20 minut Składnik: Owoce Dieta: Ogólna Danie: Deser

Ten zmysłowy deser zawróci ci w głowie!

• pół ananasa
• pół łyżeczki cynamonu
• olej kokosowy
• pół szklanki brązowego cukru
• 4 łyżki masła
• pół szklanki rumu
• 3 szklanki jogurtu greckiego
• garść orzeszków ziemnych

Ananasa obierz i pokrój w grube plastry, oprósz cynamonem. Grilluj go na ruszcie posmarowanym olejem kokosowym 3-4 minuty z każdej strony. Rozpuść na gazie masło z cukrem i mieszaj do uzyskania gładkiego sosu.

Wyłącz gaz, wlej  
rum i mieszaj energicznie przez 2-3 minuty. Włącz gaz, dodaj plastry ananasa i duś, aż sos zgęstnieje. Jogurt przełóż do pucharków, na wierzchu ułóż ananasa, polej go sosem i posyp uprażonymi orzeszkami.