W czym podać zimne przekąski na imprezę? 10 ładnych i praktycznych naczyń oraz zestawów
Urządzamy domJeśli planujesz niezobowiązujące spotkanie z przyjaciółmi na tarasie czy w ogrodzie, zaserwuj im pyszne przekąski i po lampce wina. Ten duet idealnie podkręci rozmowy czy gry w planszówki. Na stole powinny się znaleźć kieliszki, szklanki do wody i przeróżne naczynka ze smakołykami. Podpowiadamy jakie, aby robiły wrażenie, a podane w nich jedzenie na jeden kęs smakowało jeszcze lepiej.
1. Ciekawa ceramika – w kształcie liści
Pomysłowo byłoby serwować przekąski na przykład na liściach kapusty. Nie zawsze jednak to warzywo mamy w spiżarni, gdy goście są już u bram. Dlatego doskonałym pomysłem jest komplet nauczyń, które liście przypominają. Powinny być one różnej wielkości, i w różnych kolorach, żeby było ładnie i praktycznie. Na malutkich podasz oliwki, na większych ułożysz plastry kalarepki. W zestawie są też miseczki jak główki kwiatów. Postaw je na stole jako dekorację.
Pamiętaj o tym, że: do tej kolekcji nie wszystko będzie pasowało. Jeśli chcesz dodawać kolejne naczynia, wybieraj kamionkowe, z grubszymi ściankami. Na stół z powodzeniem może trafić też kolorowe szkło i plecione podstawki.
Zobacz też: Jak zorganizować niezapomniane przyjęcie w ogrodzie?
2. Przystawki ułożone na kamiennej desce
To prosty i bardzo efektowny sposób, aby gościom podać coś na ząb. Każdy może dostać swój kamienny talerzyk z gotowym już zestawem serów, pokrojoną figą, kilkoma orzechami, kromeczką pumpernikla. Przystawki mogą być też wystawione na stół i każdy z gości nałoży sobie na ten wyjątkowy talerz to, na co będzie miał ochotę. Jakie talerze wybrać? Powinny być nierówne, trochę rustykalne, najlepiej z łupka. Wystarczą ci na wieki.
Pamiętaj o tym, że: nie możesz kamiennych naczyń myć w zmywarce. Lepiej też nie używać do tego celu chemicznych płynów, które wsiąkają w kamień. Powinna wystarczyć gorącą woda.
3. Jak podać oliwki zielone i oliwki kalamata – w praktycznej miseczce
Pożeracze oliwek zastanawiają się nieraz, co zrobić z pestkami z owoców. Nie dość, że trzeba je wypluć, to potem starają się je ukryć gdzieś z boku talerza. Ta miseczka jest przykładem tego, że masz się dobrze bawić, smakować i nie przejmować drobiazgami. Nakładasz do niej oliwki, ma też miejsce na pestki! Jest bardzo pomysłowa, przyciąga też uwagę. Możesz ją napełnić chociażby paseczkami marchewki, kalarepy, kapusty, a do naczynka na rancie trafi kapka majonezowego sosu. Z takim naczyniem będzie ci wygodnie jeść, rozmawiać, krążyć wśród gości po pokoju czy ogrodzie.
Pamiętaj o tym, że: do tak niewielkiej miseczki potrzebne będą niewielkie sztućce. Tutaj wybrano drewnianą łyżeczkę. Możesz postawić też na wykałaczki. Jeśli komuś wygodnie, będzie jadł po prostu palcami.
4. Naczynia na przystawki udekorowane gałązkami
To na pozór zwyczajny komplet. Są w nim zielone miseczki, misa do sałaty i biała patera z przegródkami na orzechy, ciasteczka i inne pyszności. Możesz je po prostu postawić na blacie-parapecie i zaprosić gości na niezobowiązujące przyjęcie. Warto pójść krok dalej i urok naczyń podkreślić gałązkami z szyszkami. Przynieś je ze spaceru do lasu. Pod drzewami zawsze znajdziesz połamane przez wiatr gałązki. Tu zagrał kolor - zieleń naczyń i igieł, a także szyszki - te żywe i wzór powtarzający się na ściereczce.
Pamiętaj o tym, że: taka stylizacja nie potrzebuje już dodatków. Jeśli chcesz podać gościom talerzyki, to najlepiej białe, które nie będą przyciągały wzroku.
Zobacz także: dekoracje na przyjęcie w ogrodzie
5. Przekąski przykryte szklanym kloszem
Sery trzymamy pod przykryciem, aby nie wyschły. Ta sama zasada dotyczyć może serowej przystawki. W tym przypadku pysznie skomponowano trójkącik sera, odrobinę kiełków i kapary. Ułożone na drewnianej desce zostały przykryte szklanym kloszem. Deseczki i klosze kupisz osobno. Klosze mogą mieć 10 cm średnicy, albo też być większych rozmiarów - 20 cm. Wisienką na torcie aranżacji jest zapalona świeczka, którą ustawisz na desce obok jedzenia. W ten sposób możesz podawać też mikro kanapki czy koreczki.
Pamiętaj o tym, że: tak zaprezentowane przystawki pięknie będą wyglądały na lnianym obrusie, najlepiej gładkim, w jednolitym kolorze.
Zobacz także: przepis na krakersy serowe
6. Miseczki na tacy
Komplety są zawsze efektowne. W tym są trzy miseczki o identycznym kształcie i wielkości, ale w różnych kolorach. Ustawiono je na wygodnej drewnianej deseczce z wgłębieniami. Aby podać je na stół nie potrzebujesz tacy. Jej funkcję pełni deseczka. Co w nich podawać? W jednej „trójce” mogą być tylko owoce, w kolejnej tylko orzechy, albo różne rodzaje oliwek. Możesz też gościom sugerować, które znaki ze sobą zestawiać. Taką „trójkę” stanowić mogą oscypek, żurawina i kiełki.
Pamiętaj o tym, że: grupowanie miseczek z przekąskami to bardzo dobry pomysł. Nie musisz też kupować zestawów. Naczynia, które masz w domu postaw po prostu na tacy, a tacę na stół.
Zobacz także: przepis na przystawkę z łososia
7. Na oliwnej desce
Prostota w cenie. Główną ozdobą tego stołu jest deseczka o nieregularnym kształcie z pięknym usłojeniem, charakterystycznym dla drewna oliwki. Deseczka pełni tutaj rolę tacy ale też talerza. Odkroisz sobie na niej kawałek focacci, posmarujesz masłem i położysz oliwki. Zwyczajny wydawałoby się posiłek może wyglądać niezwykle.
Pamiętaj o tym, że: do takiej rustykalnej kompozycji pasują drewniane sztućce. Na stole możesz położyć kwiaciasty obrus i do siwaka wstawić pęk łąkowych kwiatów.
8. Afrykańska pleciona podkładka i drewno egzotyczne
Podaj przystawki na naczyniach w afrykańskim stylu, a goście od razu poczują się jak na wakacjach. Zwróć uwagę na miseczkę w etniczne wzory i piękne drewniane łyżki. Ta z dziurkami idealnie nadaje się do nakładania oliwek. Plecione naczynia też ci się przydadzą. Będą doskonałe do serwowania owoców albo pieczywa. Dekoracji stołu dopełnią czarno-piaskowe podkładki.
Pamiętaj o tym, że: duże drewniane łyżki mogą też być naczyniami. Zaserwujesz w nich nie tylko oliwki, ale też serca karczochów, kulki z białego sera, prażone migdały. Skompletuj kilka łyżek różnej wielkości, najlepiej z egzotycznego drewna, a oczarujesz gości.
9. Patera nie tylko na ciasto
Jeśli na stole masz niewiele miejsca, postaw na takie właśnie rozwiazanie. W paterze możesz podać owoce, różne rodzaje chipsów, ciasteczka, czy cukierki. Smakołyki będą wyglądały jak… piętrowy tort. Naczynie jest też bardzo wygodne. Złapiesz za rączkę i przeniesiesz je w dowolne miejsce.
Pamiętaj o tym, że: w Ikea kupisz paterę białą, to bardziej na słodkie przyjęcie dla córki. Są też zielone, które będą idealne na spotkanie z przyjaciółmi w ogrodzie.
10. Deska drewniana do krojenia
Doskonałym pomysłem jest serwowanie jedzenia na drewnianej desce. Nie musisz idealnie układać grillowanych serów, brokułów czy listków sałaty. Pomieszaj wszystko i wysyp na deskę. Rodzina sama wybierze sobie co smaczniejsze kąski. Możesz je polać przygotowanym sosem, albo sos postawić w słoiczku obok. Potrzebne ci jeszcze będą łyżki do nakładania i łyżeczka do sosu. Metalowe albo drewniane.
Pamiętaj o tym, że: im większa deska, tym zrobi większe wrażenie. Możesz podać przekąski na dwóch. Na jednej zaserwuj jedzenie w kolorze zielonym, na drugiej w czerwieniach i pomarańczu, na przykład pomidory, papryki, marchewki. Co o tym sądzisz?
Opracowanie: Beata Woźniak
Zdjęcia: bloomingville.com, home-you.com/pl/, fabrykaform.pl, iblaursen.dk, ikea.com/pl, madamstoltz.dk