Pierogi ze śledziami cioci z Gołdapi
Pierogi ze śledziami cioci z Gołdapi, przepis Mirosława Marciniaka
Weź:
•niecałe 2 szklanki mąki
•ok. szklanki gorącej wody
•łyżkę masła
•szczyptę soli
na farsz:
•3 średnie śledzie solone
•niedużą cebulę
•garść suszonych grzybów
•sól i cukier do smaku
•olej lniany, ewentualnie rzepakowy
Dzień wcześniej namocz grzyby w letniej wodzie. Następnego dnia ugotuj z solą i cukrem, posiekaj. Śledzie wymocz w mleku i drobno posiekaj. Przysmaż cebulę, dodaj posiekane grzyby. Zdejmij z ognia, wrzuć śledzie. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, wlej gorącą wodę. Wrzuć masło, zagnieć miękkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 minut. Zroluj ciasto w wałek, odcinaj po plasterku i wałkuj każdy na cienki placek. Na środku ułóż nadzienie, zlep brzegi ciasta. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku z kapką oleju 2-3 minuty od wypłynięcia. Przed podaniem można je podsmażyć.