Pełnoziarnisty chleb z garnka Sigrid Undset
WEŹ:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g drobnej mąki pszennej pełnoziarnistej
- ½ łyżeczki suszonych drożdży
- łyżeczkę soli morskiej
- łyżeczkę syropu cukrowego
- 450 ml zimnej wody
WYKONANIE:
Połącz syrop z odrobiną ciepłej wody i wlej resztę zimnej. Połącz z suchymi składnikami, zamieszaj. Przykryj folią spożywczą i zostaw na noc.
Wyłóż ciasto na stolnicę, rozpłaszcz i kilka razy rozciągnij, zagniatając do środka. Połóż ściągniętą stroną do dołu, przykryj ściereczką i zostaw na 2 godziny.
Rozgrzej piekarnik z garnkiem żeliwnym do 250ºC. Wyjmij gar, oprósz mąką i delikatnie włóż do niego ciasto. Przykryj i piecz na dole piekarnika przez pół godziny i kolejne 15 minut bez przykrywki, aż się zarumieni.
Wyjmij bochen. Jest dobry, gdy postukany od spodu wyda głuchy odgłos.
Opracowanie: Marta Kwiatkowska
Zdjęcia i przepisy pochodzą z książki Marianne Pfeffer Gjengedal, Klaudia Iga Pérès
Wydawnictwo Dwie Siostry 2019