Niech się woda nie marnuje!

Nie wylewaj wody, to bez sensu! Nawet ta, wydawałoby się, brudna, po gotowaniu warzyw czy ryżu, może się jeszcze przydać!

Jak to? Po prostu! Woda z gotowania może mieć swoje drugie zastosowanie. Trzeba tylko się zorganizować i nabrać nowych zwyczajów.   

* Woda po gotowaniu ryżu sprawdzi się jako... płukanka do włosów.  Odżywi je i nabłyszczy.

* Woda po gotowaniu ziemniaków to świetny... odkamieniacz! Wlej ją do czajnika i zagotuj, a pozbędziesz się niechcianego osadu z kamienie.   

* Woda po gotowaniu warzyw nada się do... zupy jarzynowej. Odcedź warzywa nad garnkiem, a odzyskany płyn użyj ponownie.   

* Woda po gotowaniu jajek też się jeszcze może przydać. Na przykład do podlewania kwiatów. 

Zobacz też: Jak sobie radzić z suszą?

JZ 
fot. shutterstock 

Zobacz również