Niech się woda nie marnuje!
Nie wylewaj wody, to bez sensu! Nawet ta, wydawałoby się, brudna, po gotowaniu warzyw czy ryżu, może się jeszcze przydać!
Jak to? Po prostu! Woda z gotowania może mieć swoje drugie zastosowanie. Trzeba tylko się zorganizować i nabrać nowych zwyczajów.
* Woda po gotowaniu ryżu sprawdzi się jako... płukanka do włosów. Odżywi je i nabłyszczy.
* Woda po gotowaniu ziemniaków to świetny... odkamieniacz! Wlej ją do czajnika i zagotuj, a pozbędziesz się niechcianego osadu z kamienie.
* Woda po gotowaniu warzyw nada się do... zupy jarzynowej. Odcedź warzywa nad garnkiem, a odzyskany płyn użyj ponownie.
* Woda po gotowaniu jajek też się jeszcze może przydać. Na przykład do podlewania kwiatów.
Zobacz też: Jak sobie radzić z suszą?
JZ
fot. shutterstock