Pikantny mus z konferencji

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 40 minut Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

WEŹ:

  • 3 słodkie gruszki konferencje
  • 3 łyżki brązowego cukru 
  • ½ gwiazdki anyżu
  • goździk
  • szczyptę cynamonu
  • szczyptę kardamonu
  • ½ szklanki porto
  • szklankę orzechów laskowych
  • opakowanie serka mascarpone
  • 3 łyżki miodu
  • opakowanie ciasteczek owsianych
  • kilka ziaren czerwonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

Ciasteczka z łyżką miodu i pieprzem wsyp do miksera i zmiel na pył przypominający piasek. Rozłóż równomiernie na dno 4 szklaneczek. Utrzyj mascarpone z resztą miodu i wyłóż na ciasteczkowej podstawie. Posyp mus posiekanymi orzechami. Z gruszek wytnij gniazda nasienne i pokrój miąższ w kostkę o boku około centymetra. Wrzuć do rondelka, dodaj cukier, przyprawy i porto. Duś około 10 minut na małym ogniu, wyjmij goździk i anyż. Ostudź, włóż do szklaneczek i zostaw na mniej więcej godzinę w lodówce.

Tekst: Marta Kwiatkowska
Zdjęcie: Shutterstock

Zobacz również