Gnocchi z pieczarkami
Uwielbiane przez Włochów, mięciutkie kluseczki ziemniaczane świetnie sprawdzą się na obiad w środku zabieganego tygodnia.
Składniki:
· kilogram mączystych ziemniaków
· szklanka mąki pszennej (np. szymanowskiej)
· jajko
· 5-6 pieczarek
· 2 plasterki szynki parmeńskiej
· 2-3 gałązki oregano
· sól
· pieprz
· oliwa
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, odparuj i jeszcze ciepłe obierz ze skórki. Przeciśnij przez praskę i od razu połącz z mąką, ½ łyżeczki soli i jajkiem wyrabiając gładkie ciasto. Rozwałkuj równe wałeczki, potnij na małe kawałki (tak, jak na kopytka). Kładąc ciasto na kciuku dociśnij do widelca formując rowki. Pieczarki pokrój na ćwiartki, szynkę w cienkie paseczki i podsmaż na rozgrzanej oliwie, dopraw solą i pieprzem. Gnocchi ugotuj w osolonym wrzątki, 2-3 minuty od wypłynięcia. Odcedź i wrzuć na patelnię z pieczarkami. Wymieszaj, posyp listkami oregano i podawaj.
Przepis: Matylda Rosłaniec