Gnocchi z pieczarkami

Uwielbiane przez Włochów, mięciutkie kluseczki ziemniaczane świetnie sprawdzą się na obiad w środku zabieganego tygodnia.

Składniki:

·         kilogram mączystych ziemniaków

·         szklanka mąki pszennej (np. szymanowskiej)

·         jajko

·         5-6 pieczarek

·         2 plasterki szynki parmeńskiej

·         2-3 gałązki oregano

·         sól

·         pieprz

·         oliwa

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, odparuj i jeszcze ciepłe obierz ze skórki. Przeciśnij przez praskę i od razu połącz z mąką, ½ łyżeczki soli i jajkiem wyrabiając gładkie ciasto. Rozwałkuj równe wałeczki, potnij na małe kawałki (tak, jak na kopytka). Kładąc ciasto na kciuku dociśnij do widelca formując rowki. Pieczarki pokrój na ćwiartki, szynkę w cienkie paseczki i podsmaż na rozgrzanej oliwie, dopraw solą i pieprzem. Gnocchi ugotuj w osolonym wrzątki, 2-3 minuty od wypłynięcia. Odcedź i wrzuć na patelnię z pieczarkami. Wymieszaj, posyp listkami oregano i podawaj.

Przepis: Matylda Rosłaniec

Zobacz również