Masełko ziołowe-oliwkowe
WEŹ:
- 6-7 łyżek czarnych posiekanych oliwek
- 1⁄2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
- 1⁄2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
- kostkę masła
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny
- sól morską
- świeżo zmielony pieprz
Masło ubij w mikserze, aż stanie się puszyste. Dodaj do niego oliwki oraz zioła: tymianeki rozmaryn, wymieszaj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przełóż do małych miseczek, wygładź i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Masło podawaj schłodzone. Dobrze smakuje też wersja z dodatkową pietruszką (3-4 gałązki) i czosnkiem (4 ząbki). Podawaj ze świeżym chlebem.
Przepis na pyszny grillowany chlebek znadziesz TUTAJ.
Tekst: Katarzyna Sadłowska
Zdjęcia: Stockfood/ Free