Masełko ziołowe-oliwkowe

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 15 minut Dieta: Ogólna , Wegetariańska , Bezglutenowa Danie: Przetwory

WEŹ: 

  • 6-7 łyżek czarnych posiekanych oliwek
  • 1⁄2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • 1⁄2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu 
  • kostkę masła 
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny 
  • sól morską 
  • świeżo zmielony pieprz

Masło ubij w mikserze, aż stanie się puszyste. Dodaj do niego oliwki oraz zioła: tymianeki rozmaryn, wymieszaj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przełóż do małych miseczek, wygładź i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Masło podawaj schłodzone. Dobrze smakuje też wersja z dodatkową pietruszką (3-4 gałązki) i czosnkiem (4 ząbki). Podawaj ze świeżym chlebem.

Przepis na pyszny grillowany chlebek znadziesz TUTAJ.

Tekst: Katarzyna Sadłowska

Zdjęcia: Stockfood/ Free

Zobacz również