Żeberka barbecue
Miękkie i soczyste żeberka barbecue to ulubione danie przyjęć pod chmurką. Słodka marynata oblepia palce, można więc bezkarnie oblizywać!
składniki:
•2 płaty żeber wieprzowych
•kieliszek whiskey
Sucha marynata:
•łyżeczka soli
•łyżeczka pieprzu
•łyżeczka mielonego imbiru
•łyżeczka mielonego chili
•2 łyżeczki słodkiej papryki
•łyżeczka kminu rzymskiego
•łyżeczka majeranku
•2 łyżeczki brązowego cukru
Sos barbecue:
•cebula
•3 ząbki czosnku
•2 łyżki koncentratu pomidorowego
•2 łyżki białego octu winnego
•2 łyżki brązowego cukru
•łyżka miodu
•łyżka ostrej musztardy
•łyżka soku pomarańczowego
•łyżka sosu worcestershire
•łyżeczka tabasco
•łyżka oliwy
•łyżeczka soli
•½ łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Składniki suchej marynaty wymieszaj i natrzyj nią żeberka, odstaw do lodówki na kilka godzin. Przygotuj sos: cebulę posiekaj drobno, czosnek przeciśnij przez praskę, zeszklij na rozgrzanej oliwie. Przełóż do rondla, dodaj ocet, koncentrat i 2 łyżki wody, zagotuj. Dodaj resztę składników i gotuj, aż zgęstnieje, ok. pół godziny, cały czas mieszając, ostudź. Sos wymieszaj z whiskey, posmaruj żeberka i piecz na ruszcie, na wolnym ogniu, do miękkości (ok 2 -2 ½ godziny), obracając w trakcie kilkukrotnie. Co jakiś czas smaruj cienką warstwą sosu barbecue.