Zapiekanka z owocami morza
Ryba, krewetki, dużo ziół i warzywa - to przepis na smakowitą zapiekankę z owocami morza.
Składniki:
•3-4 filety z białej ryby
•20 surowych krewetek
•dymka
•pomidor
•pół pęczka natki pietruszki
•pół szklanki białego wina
•4-5 ziemniaków
•łyżka masła
•kilka gałązek tymianku
•sól i pieprz
•oliwa
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotuj na połtwardo, ostudź i pokroj w cienkie plastry. Podziel rybę na kawałki, krewetki oczyść z jelit, przełoż do foremki natłuszczonej oliwą. Posyp posiekaną dymką i natką. Sparz we wrzątku pomidor, obierz ze skory, pokrój w kostkę i dołóż do foremki. Zalej białym winem, posyp listkami tymianku. Dopraw solą, pieprzem i delikatnie wymieszaj. Przykryj plasterkami ziemniakow. Na wierzchu położ kawałeczki masła. Piecz 10-12 minut w 200oC z włączonym grillem.
Przepis: Matylda Rosłaniec
Fot: STOCKFOOD/FREE