Tarta z rabarbarem i truskawkami
Klasyczna tarta w rustykalnym stylu to najlepszy dodatek do popołudniowej herbatki.
Składniki:
•4-5 łodyg rabarbaru
•pół kilograma truskawek
•3/4 szklanki cukru
•1/4 szklanki skrobi kukurydzianej
•łyżka soku z pomarańczy
Na ciasto:
•2 1/3 szklanki mąki
•łyżka cukru
•1 ¼ kostki zimnego masła
•sól
•woda
Sposób przygotowania:
Połącz mąkę, łyżkę cukru z łyżeczką soli. Ciągle mieszając dodawaj po kawałku masła i szybko utrzyj do uzyskała kruszonki. Dolewaj po trochu zimną wodę (ok 1/3 – ½ szklanki) i ucieraj do uzyskania gładkiego ciasta. Podziel je na dwie części, uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Jedną porcję ciasta rozwałkuj na cienki placek, wyłóż nim foremkę do tarty dociskając brzegi, ponownie wstaw do lodówki na pół godziny. Rabarbar obierz z twardych włókien, pokrój w centymetrowe kawałki, truskawki pokrój w plastry. Wymieszaj owoce z cukrem, sokiem pomarańczowym i skrobią. Schłodzony spód podpiecz 15 minut w 190ºC, przestudź. Drugą porcję ciasta rozwałkuj na podobnej wielkości placek, potnij w grube paski. Na papierze do pieczenia ułóż z nich wzór plecionki. Owoce wyłóż na przygotowany spód, za pomocą papieru przełóż plecionkę na wierzch tarty. Piecz około półtorej godziny w 190ºC na złoty kolor.