Sposób na buraczka
To ten moment – w spiżarniach jeszcze leżakują zeszłoroczne buraki, a na straganach już pojawiają się pierwsze pęczki botwinki. Korzystajmy z tego!
Pieczenie: Buraki z pieca mają głębszy, szlachetniejszy smak niż gotowane. Nie tracą też tylu wartości odżywczych. Wybieramy bulwy podobnej wielkości, myjemy, osuszamy i smarujemy porządnie oliwą. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200°C do miękkości – od 30 do 90 minut w zależności od wielkości.
Marynowane buraczki
Weź miarkę octu balsamicznego i oliwy, wymieszaj z połową miarki czerwonego wina. Posól i dopraw ulubionymi ziołami, np. tymiankiem, oregano. Upieczone lub ugotowane buraki obierz, pokrój na plasterki, włóż do słoika i zalej marynatą.
Zakręć słoik i wstaw do lodówki co najmniej na tydzień. Takie buraczki są pyszne na kanapkach i jako składnik koreczków.
Przepis i zdjęcia: Kinga Błaszczyk-Wójcicka
Fotografka i stylistka kulinarna. Na swoim blogu GreenMorning.pl dzieli się przepisami na wegetariańskie pyszności.