Dostępne w sprzedaży są przez cały rok, ale to właśnie teraz są najlepsze – młodziutkie, przyjemnie chrupiące, lekko pikantne. Zjadać możemy nie tylko czerwone bulwy, ale też młode listki. Rozpoczynamy rzodkiewkowy tydzień!
Sałatka z ciecierzycą i granatem
Składniki:
•4 garści zielonych liści: np. rukoli, szpinaku, pokrzywy, sałaty dębowej, liści rzodkiewki
•pół pęczka rzodkiewki
•3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
•pół granatu
•pół łyżeczki wody różanej
•tarte pecorino
•oliwa
•sól
•pieprz
Sposób przygotowania:
Rzodkiewki pokrój w ósemki i wymieszaj z liśćmi, ciecierzycą i pestkami granatu. Skrop oliwą i wodą różaną, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i posyp delikatnie serem.
Gazpacho z buraków
Składniki:
•4 buraki
•pół czerwonej cebuli
•pół ogórka
2 ząbki czosnku
•pół pęczka pietruszki
•4 rzodkiewki
•2 łyżki octu sherry
•sól
•pieprz
Sposób przygotowania:
Buraki ugotuj do miękkości, ok 45-60 minut. Ostudź pozostawiając w wodzie z gotowania. Obierz ze skóry, pokrój w kawałki, dodaj 2 szklanki wody z gotowania, posiekaną cebulę, czosnek, ¼ obranego ogórka i zmiksuj na gładki krem. Dopraw octem, solą i pieprzem. Schłodź w lodówce minimum godzinę. Pozostałego ogórka i rzodkiewki pokrój w małą kostkę, pietruszkę posiekaj. Zupę nalej do szklanek, udekoruj przygotowanymi warzywami i pietruszką
Piklowane rzodkiewki
Składniki:
•pęczek rzodkiewek
• ¾ szklanki wody
•3/4 szklanki octu jabłkowego
•1 ½ łyżeczki soli
•3 łyżki płynnego miodu
•2 ząbki czosnku
•4 ziarenka pieprzu
Sposób przygotowania:
Wodę zagotuj z octem, solą, pieprzem i miodem. Rzodkiewki umieść w słoiczkach i w każdym umieść ząbek czosnku. Dopełnij słoiczki zalewą, zakręć i odstaw na minimum 24 godziny.