Wegańskie słodycze – przepisy na batony Lajon, Milkiłej i delicję

Karolina Gawrońska, autorka książki Wegańskie Słodycze, pokazuje jak przyrządzić nasze ulubione przysmaki w wersji bezmlecznej. Te słodkości naprawdę mogą konkurować ze sklepowymi. Batony Lajon, Snikers, Milkiłej, delicje czy ciasteczka Opero to tylko kilka propozycji.

Wegańska dieta staje się coraz bardziej popularna. Eliminuje mięso, ryby oraz nabiał i jajka. Stosuje mleko roślinne zamiast krowiego, karagen zamiast żelatyny. Słodkie wypieki w takiej wersji wbrew pozorom nie są trudne do przygotowania. Udowadniają też, że nie trzeba rezygnować ze słodyczy, aby być zdrowym.

Wegańskie słodycze – przepisy na batony Lajon i Milkiłej

Wegańskie batoniki są smaczne i wyglądają smakowicie. Lajon i Milkiłej w tej wersji zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienie. Daktyle i kasza jaglana to tylko niektóre ze składników, które finalnie stworzą pyszną całość.

Wegański Baton Lajon 

Lekki, chrupiący, karmelowy.
Liczba porcji: 10

Batonik:

200 g daktyli
40 g oleju kokosowego
50 g syropu klonowego
40 g słodkiej ekspandowanej kaszy jaglanej
40 g płatków kukurydzianych
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta różowej soli himalajskiej

Polewa:

100 g gorzkiej czekolady
20 g słodkiej ekspandowanej kaszy jaglanej

••• Batonik przygotowanie

Daktyle zblenduj ze stopionym olejem na gęsty i jednolity karmel. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 150℃. Odłóż połowę daktylowego karmelu, a drugą wymieszaj z ekspandowaną kaszą jaglaną i płatkami kukurydzianymi, po czym przełóż do keksówki wyłożonejpapierem do pieczenia. Piecz około 20 minut, ostudź, wyjmij z formy i pokrój na paseczki. Wyłóż na batoniki warstwę pozostałej części karmelu i dokładnie rozprowadź powierzchnię. Umieść w zamrażalniku na 15 minut.

••• Polewa przygotowanie

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i zanurz w niej każdy batonik, po czym odłóż na papier do pieczenia warstwą karmelu do góry. Gdy wszystkie będą oblane, dodaj kaszę do pozostałej rozpuszczonej czekolady, wymieszaj i wyłóż ją na wierzch batoników, tworząc chropowatą powierzchnię, która dzięki dodatkowi kaszy po zastygnięciu będzie przyjemnie chrupała.

Wartość odżywcza 1 batonika:

Kaloryczność 183,4 kcal
Białko 2,1 g
Tłuszcze 6,8 g
Węglowodany 27 g
Błonnik 2,8 g


Batony Lajon i Milkiłej, zdjęcia: Paweł Błęcki

Wegański batonik Milkiłej

Delikatny, kremowy, waniliowy.
Liczba porcji: 12

Batonik:

100 g oleju kokosowego
100 g mleka sojowego
25 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru trzcinowego
szczypta różowej soli himalajskiej
5 g ekstraktu waniliowego

Polewa:

75 g gorzkiej czekolady

••• Batonik przygotowanie

Wstaw olej kokosowy do lodówki. W garnuszku umieść mleko sojowe oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj trzepaczką do momentu, gdy nie będzie żadnych grudek. Następnie dodaj cukier i zacznij podgrzewać na małym ogniu, wciąż energicznie mieszając. Z czasem masa zacznie gęstnieć i przypominać konsystencją budyń. Mieszaj mocnymi ruchami, a gdy będzie bardzo gęsta, zdejmij z palnika i odstaw do wystygnięcia. Gdy budyń osiągnie temperaturę pokojową, umieść go w lodówce do mocnego schłodzenia (minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc). Po tym czasie umieść w misce chłodny olej kokosowy, pokrój go na mniejsze części i ubij mikserem na jednolitą i puszystą masę, a następnie, cały czas miksując na wysokich obrotach, dodawaj do niego po łyżce zimnego budyniu. Przełóż masę do foremek na batoniki i umieść w zamrażalniku do stwardnienia na około 30 minut.

••• Polewa przygotowanie

Gdy batoniki będą zamrożone, rozpuść w kąpieli wodnej gorzką czekoladę, zanurz pojedynczo każdy batonik i odłóż do zastygnięcia na papier do pieczenia.

Wartość odżywcza 1 batonika:

Kaloryczność 140,6 kcal
Białko 0,7 g
Tłuszcze 10,1 g
Węglowodany 11,4 g
Błonnik 0,5 g

reklama

WEGAŃSKIE SŁODYCZE – PRZEPISY NA Delicję i ciasteczka opero

Wegańskie ciasteczka są pyszne i dostarczają wielu wartości odżywczych. Delicja i Opero na pewno będą smakować równie dobrze co ich znane zamienniki, a dzięki zdrowemu składowi nawet największy łasuch będzie mógł się nimi zajadać.

Wegańska Delicja

Puszysta, biszkoptowa, owocowa

Biszkopt:

100 g syropu z agawy
50 g cukru trzcinowego
50 g mleka roślinnego
5 g ekstraktu waniliowego
5 g mielonego siemienia lnianego
75 g mąki owsianej
75 g mąki ryżowej
75 g mąki kukurydzianej
6 g proszku do pieczenia

Galaretka:

150 g dżemu pomarańczowego
3 g agaru

Polewa:

100 g gorzkiej czekolady

••• Biszkopt

Syrop z agawy, cukier, mleko oraz ekstrakt umieść w małym garnuszku, podgrzej do momentu, gdy cukier się rozpuści, i zdejmij z gazu. Następnie dodaj siemię lniane, dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie dodaj mąki oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 15 minut. Masa powinna być zwarta i się nie kleić. Rozgrzej piekarnik do 150℃, podziel masę na 16 równych części, uformuj płaskie biszkopty i piecz 15 minut lub do zrumienienia na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na blaszce do wystudzenia.

••• Galaretka

Dżem zblenduj na gładko, umieść w garnuszku i dodaj agar. Dokładnie wymieszaj i powoli podgrzewając, doprowadź do wrzenia, po czym gotuj na małym ogniu 3–5 minut, wciąż mieszając, by dżem się nie przypalił. Tak przygotowaną galaretkę wylej na wcześniej upieczone biszkopty. Ważne, by odczekać chwilę, aż agar zacznie tężeć, inaczej dżem spłynie po biszkoptach, a nie o to nam chodzi. Umieść w lodówce na około 15 minut, do całkowitego zastygnięcia galaretki.

••• Ciasteczka przygotowanie

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, chwyć każde ciasteczko galaretką w dół i zanurz w polewie. Odstaw do zastygnięcia.

Wartość odżywcza 1 ciastka:

Kaloryczność 118,5 kcal
Białko 1,9 g
Tłuszcze 2,3 g
Węglowodany 21,5 g
Błonnik 1,5 g


Wegańska delicja i ciasteczka Opero, zdjęcia: Paweł Błęcki

Wegańskie ciasteczka Opero

Kruche, kakaowe, waniliowe
Liczba porcji: 16

Herbatnik przygotowanie:

40 g oleju kokosowego
40 g cukru trzcinowego
40 g syropu klonowego
25 g masła orzechowego
10 g nasion chia
30g wody
50 g mąki owsianej
50 g mąki jaglanej
15 g mąki ryżowej
3 g proszku do pieczenia

Nadzienie przygotowanie:

25 g mąki ryżowej
25 g mleka roślinnego
15 g oleju kokosowego
5 g ekstraktu waniliowego
45 g ksylitolu

••• Herbatnik

Banan bardzo mocno rozgnieć widelcem wraz z cukrem, dodaj ciepły stopiony olej kokosowy. Mieszaj do rozpuszczenia się cukru i połączenia składników. Następnie dodaj obie mąki, kakao, mleko roślinne i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę i umieść w lodówce na 15 minut, by łatwiej było lepić ciasteczka. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 170℃. Chłodną masę podziel na 32 równe części, uformuj okrągłe herbatniki i ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika ponakłuwaj ciasteczka wykałaczką – dzięki temu będą bardziej chrupiące i nie popękają podczas pieczenia. Piecz około 15 minut lub do zrumienienia, po czym wyjmij z piekarnika i pozostaw na blasze do wystudzenia.

••• Nadzienie

Wszystkie składniki umieść w małym garnuszku i gotuj na małym ogniu około 10 minut, do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Przestudź i wstaw do zamrażalnika na 15 minut. Gdy stwardnieje, zamieszaj, uformuj kuleczki, a następie spłaszcz je w dłoniach na kształt pastylek. Umieść pomiędzy dwoma herbatnikami i przyciśnij do połączenia. Masa po kilku godzinach stwardnieje i stanie się krucha, tak jak powinna.

Wartość odżywcza 1 ciastka:

Kaloryczność 111 kcal
Białko 1,7 g
Tłuszcze 5,1 g
Węglowodany 15,4 g
Błonnik 1 g

Karolina Gawrońska, Wegańskie słodycze
Kultowe / Zdrowe / Bezglutenowe
Wydawnictwo Buchmann, gwfoksal.pl

Tekst: Amelia Safader
Przepisy: Karolina Gawrońska
Zdjęcia: Paweł Błęcki, materiały prasowe

 
 
 
 
 
 

Zobacz również