Blogerka kulinarna, Paulina Krajewska, poleca: roladę ze szpinaku z łososiem i wiosenną sałatkę ze szpinakiem.
Są takie smaki z dzieciństwa: ruskie pierogi z podsmażoną̨ na maśle cebulką̨ i kwaśną śmietaną czy chrupkie zielone liście szpinaku zbierane rano w ogródku dziadka. No właśnie, szpinak. Najchętniej dodaję go do wiosennych sałatek. Albo robię z niego roladę. Pomysłów może być więcej.
Podczas podróż̇y do Włoch natknęłam się na przykład na szpinakowe lody. Najpierw, zupełnie nieprzekonana do pomysłu, chciałam je minąć, ale ciekawość zwyciężyła. I dobrze, bo smak był wyraźny, a konsystencja niebiańsko kremowa.
Bardzo lubię też wszelkiego rodzaju koktajle. To doskonały sposób, by zdrowo rozpocząć dzień, lekko go zakończyć lub sycąco uzupełnić. Szpinak ma pełno witamin i soczysty radosny kolor. Od razu chce się śmiać.
***
Rolada ze szpinaku z łososiem
Weź: •450 g szpinaku •2 ząbki czosnku •pieprz czarny do smaku •sól morską do smaku •4 jajka •300 g serka kremowego •150 g wędzonego łososia •suszone pomidory do smaku
Umyty i osuszony szpinak rozdrobnij w blenderze. Podduś z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i solą. Odstaw. Kiedy przestygnie, wymieszaj z żółtkami. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do szpinaku i wymieszaj.
Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem i piecz w 200°C przez ok. 10-15 minut. Wyjmij ciasto, przewróć na drugą stronę. Gdy ostygnie, posmaruj równomiernie serkiem, na nim połóż plastry łososia i obsyp suszonymi pomidorami. Następnie zwiń jak roladę i włóż na noc do lodówki.
Do masy szpinakowej można dodać ulubione zioła (bazylię, zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn). Jeśli ktoś woli, również mąkę, ale nie jest to konieczne – bez niej będzie łatwiej i szybciej. W grę wchodzi również szpinak mrożony. Serek wybieramy dowolny. Łososia najlepiej użyć w plastrach lub sałatkowego.
***
Sałatka ze szpinakiem
Weź: •2 garście świeżego szpinaku •dużą garść makaronu •jajko na twardo •laskę kabanosa •6-8 pomidorków koktajlowych •czarną sól •ocet balsamiczny
Makaron ugotuj al dente, jajko na twardo. Wymieszaj z liśćmi szpinaku, przekrojonymi na pół pomidorkami i kawałkami kabanosa. Dopraw octem i czarną solą (kamienną pochodzenia wulkanicznego, bogatą w minerały – wapń, potas, magnez, sód, jod, żelazo – o charakterystycznym siarkowym posmaku).
Tekst i zdjęcia: Paulina Krajewska, autorka bloga Just My Delicious, kocha gorącą czekoladę i kuchenne eksperymenty Więcej na: www.justmydelicious.com